Scroll Top

Πως να κάνετε business με το WordPress – χωρίς αδιέξοδα

Οι βασικότεροι τεχνικοί κανόνες για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του WordPress.

Αν παραβείτε έστω και έναν από τους ακόλουθους τεχνικούς κανόνες, τότε η ιστοσελίδα σας – και συνεπώς η επιχείρηση σας – θα φτάσουν σε αδιέξοδο.

Μετά από περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας σε όλα τα γνωστά CMS, και στο WordPress· από την εποχή της έναρξης του, και έχοντας εφαρμόσει όλες τις τεχνικές, σε όλους τους τύπους ιστοσελίδων [επαγγελματικές ιστοσελίδες, δυναμικές ιστοσελίδες, e-Shop, συστήματα κρατήσεων, κατάλογοι και πολλά άλλα] γνωρίζουμε επ’ ακριβώς τα λάθη, ή τις παραλείψεις που μπορούν να φέρουν την επιχειρηματική σας ιδέα σε αδιέξοδο.

Ασφάλεια με Ενημερώσεις και επαγγελματική Φιλοξενία Ιστοσελίδας

Για όλες τις ιστοσελίδες στο internet (και όχι μόνο για WordPress) η επαγγελματική φιλοξενία ιστοσελίδας είναι νόμος. Σε ένα καλό managed web hosting, όπου υπάρχει τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση, η εταιρεία φιλοξενίας φροντίζει τόσο για την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας όσο και για την σωστή απόδοση και την ταχύτητα φόρτωσης.

Έχουμε αναλάβει δεκάδες ιστοσελίδες οι οποίες ήρθαν στην διαχείριση μας, ήταν κατασκευασμένες με WordPress, ήταν αξιοπρεπέστατες, αλλά – παραδόξως – είχαν απενεργοποιημένες τις ενημερώσεις.

Το να απενεργοποιεί ο τεχνικός τις ενημερώσεις στο WordPress, είναι σαν να αγοράζεις smartphone κλειδωμένο όπου δεν μπορείς να εγκαταστήσεις καμία εφαρμογή. Καμία ασφάλεια, καμία απόδοση, καμία επεκτασιμότητα.

Οι ενημερώσεις δηλαδή, έχουν καθιερωθεί σχεδόν σε όλα τα ψηφιακά συστήματα για να μας παρέχουν καταρχάς ασφάλεια, απόδοση και επεκτασιμότητα. Χωρίς αυτά έχουμε μια στατική ιστοσελίδα, ή ένα μη εξελίξιμο blog. Τίποτε άλλο.

Ειδικά στο WordPress, οι περισσότερες λειτουργίες γίνονται με επεκτάσεις (plugins), ακόμη και οι πιο βασικές όπως λ.χ. η πολυγλωσσία.

Στην πράξη λοιπόν:

  1. Επιλέγουμε αυστηρά επαγγελματική φιλοξενία ιστοσελίδας,
  2. Ρυθμίζουμε από την αρχή τις ενημερώσεις του WordPress, του Theme, και των Plugin μας.

Έτοιμο ή Χειροποίητο Theme

Εφόσον θέλετε να δουλέψετε με WordPress, καλό είναι να επιλέξετε ένα έτοιμο αγοραστό theme, από τα χιλιάδες που κυκλοφορούν. Ο κύριος λόγος είναι πάντα το ότι θέλουμε να συμβαδίζουμε με τις ενημερώσεις – updates.

Σε περίπτωση που θέλουμε ένα χειροποίητο custom theme, τότε καλό είναι να γίνει με ένα framework το οποίο να έχει καλές ενημερώσεις και να είναι ανταγωνιστικό, όπως πχ το Gantry.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιλέγουμε ένα Theme το οποίο δεν μας ανήκει η άδεια, ή δεν έχει updates, ή έχει σταματήσει η τεχνική του υποστήριξη.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από εκτενή έρευνα, κάνουμε τα εξής:

  1. Επιλέγουμε και αγοράζουμε ένα Theme στο όνομα μας, με άδεια χρήσης,
  2. Να έχει πρόσφατα Updates,
  3. Να είναι από γνωστή αξιόπιστη εταιρεία,
  4. Να παρέχει τεχνική υποστήριξη και εγγύηση καλής λειτουργίας για τουλάχιστον 6 μήνες.

Μπορείτε επίσης να δείτε “Κατασκευή e-Shop με WooCommerce“.

Τα αγοραστά plugins και τα δωρεάν

Αρκετοί επιχειρηματίες – πράγματι – δουλεύουν ένα επαγγελματικό e-Shop, ή σύστημα κρατήσεων Booking, ή επαγγελματικό Κατάλογο, όχι απλά χωρίς προβλήματα, αλλά με πολύ καλή απόδοση. Κοινώς βγάζουν χρήμα.

Αυτό γίνεται πολύ απλά με την εξής μέθοδο: δουλεύουν κυρίως πάνω σε ένα αξιόπιστο με ενημερώσεις plugin. Ασχέτως αν είναι αγοραστό ή δωρεάν, αυτό που πρέπει να προσέξετε, είναι να είναι ανταγωνιστικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν εγκαθιστούμε ποτέ ένα plugin έτσι απλά “…για να δούμε πως θα πάει”. Άστο καλύτερα! Μην το κάνεις καθόλου αν είναι έτσι.

Πρακτικά, ακολουθούμε τα εξής:

  • ΠΡΙΝ επιλέξουμε plugin, κοιτάμε εμπορικά τι ακριβώς χρειαζόμαστε, και τι θέλουμε να κάνουμε στην ιστοσελίδα μας. Επίσης πρέπει να υπολογίσουμε και τι προδιαγραφές θέλουμε για το μέλλον.
  • Εξετάζουμε σε όλα τα υποψήφια plugin τις κριτικές τους, την συμβατότητα με την τελευταία έκδοση του WordPress, και το τελευταίο update.
  • Αν επιλέξετε ένα αγοραστό plugin, φροντίζετε να το αγοράζετε στο όνομα σας, και να συσχετίζετε την άδεια του μόνο με την ιστοσελίδα σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν βάλετε ένα plugin το οποίο είναι αγοραστό, αλλά δεν έχετε εσείς άδεια και το χρειάζεστε οπωσδήποτε, τότε πρέπει να αγοράσετε μια άδεια στο όνομα σας ώστε να συσχετισθεί με την ιστοσελίδα σας.

Αυτό συμβαίνει κατά κόρον, όταν αγοράζουμε μερικά έτοιμα themes τα οποία προσφέρουν πληθώρα λειτουργιών (ώστε να είναι ανταγωνιστικά) αλλά δεν ενημερώνουν τον αγοραστή για το ποιες λειτουργίες χρειάζονται μετέπειτα έξτρα πληρωμή σε άλλη εταιρεία υποστήριξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια WordPress ιστοσελίδα να γεμίζει με αρκετά plugin τα οποία δεν τα χρησιμοποιεί, μένουν ανενημέρωτα και κάποια στιγμή ρίχνουν το website.

Επεκτασιμότητα και νέες λειτουργίες

Δύσκολο μεν, αλλά εφικτό δε… το να υπολογίσετε ή να εκτιμήσετε το ποια νέα λειτουργία ίσως χρειαστείτε μελλοντικά.

  • Πως μπορείτε να το γνωρίζετε αυτό;

Η απάντηση είναι ότι “κανείς δεν το γνωρίζει”, για αυτό χρειάζεται να το υπολογίσουμε ή να το εκτιμήσουμε.

Για παράδειγμα: Πριν 10 χρόνια, αν ξεκινούσες ένα e-Shop με ηλεκτρονικά είδη, τότε μόνο με τις απλές λειτουργίες Κατάλογος, Προϊόντα, Φωτογραφίες, Καλάθι, Παραγγελία θα πουλούσατε σε όλη την Ελλάδα.

Με τον ανταγωνισμό όμως, και θέλοντας οι καταστηματάρχες να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες, ενσωμάτωσαν:

  • τα ειδικά πεδία (watt, ίντσες, διαστάσεις και αμέτρητα άλλα) μαζί με ειδικά φίλτρα αναζήτησης,
  • Online πληρωμές με πιστωτικές κάρτες (τότε υπήρχε μόνο η αντικαταβολή),
  • Σχετικά προϊόντα,
  • Newsletter,
  • Παραγγελία σε μια σελίδα,
  • παραγγελία χωρίς εγγραφή και η λίστα συνεχίζεται στις μέρες μας…

Ποιος δεν μας λέει ότι τα επόμενα χρόνια οι νέες γενιές θα θέλουν να πληρώνουν σε bitcoin;

Για να έχετε λοιπόν ένα καλοστημένο site σε WordPress, το οποίο όχι απλά να είναι έτοιμο να δεχθεί τις νέες λειτουργικές ανάγκες της αγοράς, αλλά να ευνοεί την εγκατάσταση και εφαρμογή τους, πρέπει να κάνετε πολύ αυστηρές επιλογές σε όλα τα παραπάνω που αναφέραμε.

Και όπως λέει και η λαϊκή ρήση: Αν το φάρμακο δεν είναι φάρμακο, είναι φαρμάκι.