Scroll Top

eshop, φίλτρα αναζήτησης και τα μαγικά του SEO

Όλα τα eshop προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις τους, με δύο κύριες τεχνικές:

  1. Τα ανταγωνιστικά προϊόντα (σχέση ποιότητας/τιμής) το οποίο είναι και βασική προϋπόθεση και για το
  2. ανταγωνιστικές λειτουργίες οι οποίες προσφέρουν ευκολότερη και συντομότερη online πώληση.

Ποια είναι ίσως η πιο ανταγωνιστική λειτουργία για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα;

Αν υποθέσουμε, ότι δύο eshop έχουν ίδιας κλάσης προϊόντα – τόσο σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα – τότε τι είναι αυτό που κάνει την διαφορά;

Τα ειδικά πεδία με custom φίλτρα αναζήτησης


Σίγουρα θα το έχετε προσέξει σε αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα, να παρέχουν συνήθως σε μια πλευρική στήλη, ορισμένα φίλτρα όπου με την επιλογή τους φιλτράρουν την λίστα προϊόντων που έχετε επιλέξει να σας ανοίξει από μια συγκεκριμένη κατηγορία.

Για παράδειγμα: στο γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα spitishop.gr

Αν ανοίξετε οποιαδήποτε κατηγορία, τότε θα δείτε πως σας παρέχεται μια στήλη με στοχευμένα φίλτρα αναζήτησης. Για κάθε υποκατηγορία παρέχονται ξεχωριστά φίλτρα, όπου σας δίνουν την δυνατότητα να εντοπίσετε το προϊόν ή την γκάμα προϊόντων που ψάχνετε ακριβώς με 2 το πολύ τρία κλικ.

Μπορώ να βάλω φίλτρα αναζήτησης στο eshop μου;

Η λειτουργία των φίλτρων εγκαθίσταται πολύ εύκολα και με χαμηλό κόστος σε ένα επεκτάσιμο eshop.

Πρέπει εξαρχής να έχετε επιλέξει ένα επεκτάσιμο ηλεκτρονικό κατάστημα έτσι ώστε να μπορέσετε να υιοθετήσετε οποιαδήποτε νέα λειτουργία απαιτεί η αγορά.

Αν έχετε μια κλειστή κατασκευή [τύπου tailor made, custom] σας κρατάει δέσμιους στην εταιρεία που σας το παρέδωσε, και για κάθε νέα λειτουργία πρέπει να αποδέχεστε τις κλειστές ενδεχομένως λειτουργίες.

Αν έχετε μια κατασκευή από έτοιμο template – theme [τύπου WooCommerce, OpenCart, PrestaShop] τότε μπορείτε να δείτε ακριβώς ποιες λειτουργίες περιλαμβάνει το theme. Αν περιλαμβάνονται τα φίλτρα αναζήτησης, δεν έχετε παρά να τα ενεργοποιήσετε και να τα ρυθμίσετε σωστά (βλ παρακάτω). Αν δεν περιλαμβάνονται, τότε πρέπει να εγκαταστήσετε το σχετικό plugin με την βοήθεια του τεχνικού σας.

Αν έχετε την ιδανική περίπτωση του πιο επεκτάσιμου CMS, eshop με Joomla, τότε βρίσκεστε σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση. Το Joomla έχει φτιαχτεί για επεκτασιμότητα, το οποίο σημαίνει πρακτικά ότι μειώνει τα κόστη σε οποιαδήποτε νέα λειτουργία χρειάζεστε. Και φυσικά, παρέχει και τα φίλτρα αναζήτησης.

Τι χρειάζομαι για να ενεργοποιήσω τα φίλτρα αναζήτησης;

Για όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop λιανικής και B2B χονδρικής), για να ενεργοποιήσετε τα φίλτρα αναζήτησης, πρέπει αρχικά να φτιάξετε τα αντίστοιχα ειδικά πεδία.

Για κάθε ειδικό φίλτρο που χρειάζεστε, πρέπει να δημιουργήσετε στην διαχείριση σας, το αντίστοιχο ειδικό πεδίο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την κατηγορία προϊόντων οθόνες. Αν θέλουμε να εμφανίσουμε το φίλτρο αναζήτησης μέγεθος, τότε πρέπει αντίστοιχα να δημιουργήσετε το ειδικό πεδίο (custom field) μέγεθος, για την κατηγορία προϊόντων οθόνες.

Έπειτα, σε κάθε προϊόν οθόνης πρέπει να καταχωρηθεί ξεχωριστά στο ειδικό πεδίο μέγεθος η τιμή του πεδίο. Δηλαδή 17″, 19″, 21″ κοκ. Και όχι απλά αυτό να βρίσκεται χύμα στην περιγραφή.

Όταν καταχωρηθούν όλα τα πεδία, σε όλα τα προϊόντα στην διαχείριση του eshop σας, τότε ενεργοποιείτε τελικά τα φίλτρα αναζήτησης για το μπροστινό μέρος της ιστοσελίδας.

Τα αντίστοιχα φίλτρα σε κάθε σελίδα εμφάνισης λίστας προϊόντων από συγκεκριμένη κατηγορία, θα εμφανίζονται ανάλογα με τα ειδικά πεδία των προϊόντων. Αν δηλαδή, τα προϊόντα είναι οθόνες και έχετε καταχωρίσει τα μεγέθη των οθονών, τότε αυτόματα θα εμφανιστεί και το φίλτρο αναζήτησης μέγεθος, στα αριστερά της σελίδας.

Πως επηρεάζεται το SEO

Τα φίλτρα αναζήτησης, επηρεάζουν άμεσα το SEO της ιστοσελίδας σας, με δύο τρόπους:

  1. Λόγω των πρόσθετων λέξεων κλειδιών που τονίζονται, και
  2. Λόγω της βελτίωσης εμπειρίας χρήστη.

Με την ενεργοποίηση των φίλτρων στο δημόσιο μέρος του eshop σας, αυτομάτως εμφανίζονται οι λέξεις αυτές που περιγράφουν τα φίλτρα. Στο παράδειγμα μας λοιπόν, εμφανίζονται οι λέξεις Μέγεθος, 13″, 15″, 17″ κα στην σελίδα προϊόντων οθόνες.

Άρα αυτόματα η Google, σας εμφανίζει σε όλες τις σχετικές αναζητήσεις του τύπου “οθόνες 17″ τιμές” “οθόνη 13″ HD” κοκ.

Επίσης, τα φίλτρα αποτελούν shortcuts – συντομεύσεις στην περιήγηση του χρήστη. Στο παράδειγμα μας, μια λίστα προϊόντων οθόνες, χωρίς το φίλτρο μέγεθος αναγκάζει τον χρήστη να δει όλες τις οθόνες μία προς μία και να τις συγκρίνει μόνος του ώστε να εντοπίσει αυτή με το μέγεθος που χρειάζεται.

Με το φίλτρο μέγεθος ενεργοποιημένο, ο χρήστης εντοπίζει επιτόπου την οθόνη που θέλει.

Συμπερασματικά, αν για κάθε λίστα προϊόντων έχετε ενεργοποιήσει τα φίλτρα που χρειάζεται ο πελάτης, τότε οι χρήστες της ιστοσελίδας σας θα βρίσκουν αυτό που θέλουν μέσα σε δύο κλικ!

Αυτό η Google το εκτιμάει ιδιαιτέρως.

Ξεκινήστε με τα φίλτρα στο eshop σας, και απογειωθείτε σε πωλήσεις:

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

 

Related Posts